Dypdykk i Landsloven – Kroning av konger og dronninger – FULLBOOKET

Utforsk historien bak kroningsritualet som binder monarker til det guddommelige – en tradisjon som har formet kongelige seremonier siden middelalderen.

To treskulpturer

Olav og Maria - forbilder for konger og dronninger. Foto: Mårten Teigen/KHM:

Et styresett med konger og dronninger er avhengig av stor oppslutning i befolkningen. Det eldgamle hyllingsritualet fastsatte konger som var valgt på det offentlige tinget. I 1163 tok imidlertid kirken et grep som skulle forvandle hyllesten til et hellig ritual; kroningsritualet ble nødvendig del av det å anerkjenne monarkene. Kroningen forbinder kongen og dronningen med den kristne troen og de himmelske monarkene, Kristus og Maria.

Bildet kan inneholde: person, smil, hode, leppe, hake.Ulike samfunnslag skulle samles, og ekteskapsinngåelser har ofte spilt en viktig rolle enten før eller som en del av den faktiske hyllesten, som for eksempel Magnus Lagabøtes og Ingeborg Eriksdatters i 1261.

Velkommen til foredrag i Domus Bibliotheca av Karoline Kjesrud ved Kulturhistorisk museum, med påfølgende besøk i Historisk museums nye utstilling NOREGR – Fortellinger fra middelalderen.

Påmelding og praktisk informasjon

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Gå til påmelding

Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøket, kontakt Domus Bibliotheca på telefon 90 13 17 55. For tilgang til heis ved Historisk museum, kontakt oss på telefon 22 85 99 13.

Magnus Lagabøtes landslov 750 år

I 2024 er det 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov ble vedtatt. Hver måned i vår utforsker noen av landets fremste middelaldereksperter hva denne enestående reformen fikk å si i sin samtid og ettertid. Etter forskernes foredrag besøker vi Historisk museum og ser hva materielle spor kan fortelle om det samfunn og verdensbilde som landsloven skulle virke i.

Foredragene er et samarbeid mellom Kulturhistorisk museum, Juridisk fakultet og Domus Bibliotheca ved Universitetet i Oslo. 1. februar 2024 åpner både Historisk museum og Nasjonalbiblioteket egne utstillinger i anledning Landslovjubileet.

Publisert 19. apr. 2024 12:37 - Sist endret 19. apr. 2024 12:37